Tahran YEE’de “Kaçarlar Dönemi Seyahatnamelerinde İstanbul” Konuşuldu

Yazıcı-dostu sürüm

“İranlı Aydınlar ve Devlet Adamlarının Gözüyle Türkiye” programlarımızın üçüncüsü, 8 Mayıs 2018 Salı günü Tahran Yunus Emre Enstitüsü (YEE) konferans salonunda gerçekleştirildi. Araştırmacı yazarlar Ali Ekber Şirvani ve Dr. Mehdi İtimadi Ferd’in konuşmacı olarak yer aldıkları programda, “Kaçarlar Dönemi Seyahatnamelerinde İstanbul” konusu ele alındı.

Tarih boyunca pek çok imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul’un, İranlı seyyahların da ilgisini çektiğinden bahseden konuşmacılar, İstanbul’un Kaçar döneminde hem Avrupa’ya gitmek için yola çıkanların hem de Kaçar istibdadından kaçanların uğrak yeri haline geldiğini dile getirdiler. Aynı dönemde kaleme alınan seyahatnamelerin birçoğunda İstanbul’un önemli bir yere sahip olduğunu da ifade eden konuşmacılar, bu seyahatnamelerin dönemin İstanbul’una dair sosyolojik, tarihi, ekonomik ve kültürel açıdan da önemli ipuçları verdiğini belirttiler.

“İranlı Aydınlar ve Devlet Adamlarının Gözüyle Türkiye” konferans serisi kapsamında daha önce, 1949 yılında İran’ın Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Kasım Gani’nin Türkiye Hatıraları ve İran tarihinin önemli düşünür ve devlet adamlarından olan Muhammed Ali Furuği’nin Türkiye günlükleri konu edilmişti.