“Türk-Arap İlişkileri” Tahran’daki Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsünde Konuşuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Tahran Yunus Emre Enstitüsü tarafından Tahran merkezli Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle gerçekleştirilen panelde, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, geçmişten günümüze Türk-Arap ilişkilerini anlattı.

Ortadoğu ve Körfez tarihi üzerine çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, 21 Nisan 2018 Cumartesi günü Tahran’daki Ortadoğu Araştırmaları Enstitütünde gerçekleştirilen programda, uzun yıllar boyunca üzerinde çalıştığı tarihi belgeler ışığında, geçmişten günümüze geniş bir panoramada Türk-Arap ilişkilerinin seyrini ve Ortadoğu dengelerindeki yerini katılımcılarla paylaştı. İranlı Ortadoğu uzmanı Rıza Mirabiyan’ın da konuşmacı olarak yer aldığı programda, Türk-Arap ilişkileri geçmişten günümüze geniş bir perspektifte ele alındı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana Ortadoğu’ya ve Arap ülkelerine yönelik siyasetini belirleyen etmenlere kronolojik bir tarzda değinen Kurşun, Türk-Arap ilişkilerinin politik boyutunu irdelerken Soğuk Savaş ve dünya savaşlarının yarattığı dengelerin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Diğer konuşmacı Rıza Mirabiyan ise uzun yıllar boyunca bulunduğu çeşitli Arap ülkelerinde edindiği izlenimlerini ve İran bakış açısından Türk-Arap ilişkilerini değerlendirdi.

Program katılımcıların sorularının yanıtlanması ve teşekkürname takdimi ile sona erdi.