Tahran’da Çağdaş Türk Öyküsü Konuşuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Tahran Yunus Emre Enstitüsü, Hemşehri Dastan Dergisi iş birliği ile Türk edebiyatının daha iyi tanıtılması ve Türk öykücülüğünün son yıllardaki durumunun İranlı edebiyatseverlere anlatılması amacıyla “Çağdaş Türk Öyküsü Paneli” düzenledi.

7 Mart 2018 tarihinde Tahran’daki “Beşeri Bilimler Düşünürler Evi”nde (Hâne-i Endişmendân-ı Ulûm-i İnsani) gerçekleştirilen panel, Tahranlı edebiyat ve kültür sanat çevrelerince ilgiyle karşılandı.

Çağdaş Türk öykücülüğünün farklı yönlerinin anlatıldığı panelde hikâyeci ve eleştirmen Necip Tosun günümüz Türk öykücülüğünü geniş bir şekilde anlatırken, Naime Erkovan ile İsmail Özen kendi yazma serüvenlerini ve Türk öykücülüğünün durumuna ilişkin görüşlerini paylaştılar.

İki ülke arasında edebiyat alanında yapılacak iş birlikleri için zemin hazırlanması ve iki ülke öykücülerinin birbirleri hakkında doğrudan ve doğru bilgi edinmeleri amacıyla tertiplenen programa İranlı eleştirmen ve öykü yazarlarından  Behnaz Alipur Geskeri ve Muhammed Kişaverz’in de yorumlarıyla katkı sağladı.

Proje kapsamında öykü yazarları, önümüzdeki aylarda Tahran ve İstanbul’u merkeze alan ve yabancı bir ülkede yaşadıkları tecrübeleri konu alan öyküler kaleme alacaklar. Bu öyküler İran ve Türkiye’deki edebiyat dergilerinde yayımlandıktan sonra Farsça ve Türkçe olarak bir kitap hâlinde basılacak.