Tahran'da Yunus Emre Divanı Okumaları

Yazıcı-dostu sürüm

Tahran Yunus Emre Enstitüsünde "Kütüphane Sohbetleri"nin ikincisi, 25 Nisan 2019 Perşembe günü, "Yunus Emre Divanı Okumaları" serisi çerçevesinde gerçekleştirildi. T.C. Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Derya Örs'ün konuşmacı olarak yer aldığı program yoğun ilgi ile takip edildi.

Prof. Dr. Derya Örs, Yunus Emre’nin “Dağlar ile taşlar ile, çağırayım Mevlam seni” dizeleriyle başlayan şiirini İslam hikmeti, irfanı ve tasavvufu yönünden şerh etti. Yunus’un çağları aşan evrensel mesajının doğrudan insan fıtratı ve İslam irfanından beslenmiş olduğunu belirtti.

“Hiçliğinin farkında olan insan, benliğini yok eden insan, Allah’ı bulur” ifadesini kullanan Örs, insanın maddi anlamda hiçbir değerinin bulunamayacağını, bilakis insanı insan yapan hasletlerin onu herhangi bir hayvandan ayıran ruhî vasıflar olduğunu dile getirdi. Bu anlamda hayatın anlamını bulmasının bu ruhî kavrayışı sağlamakla mümkün olabileceğini vurguladı. Yunus’un bütün hayat hikayesinin ve eserlerinin bu ruhî kavrayışın bir yansımasından ibaret olduğunu belirtti.

“Kütüphane Sohbetleri” programlar dizisi, tarih, edebiyat, sanat gibi alanlarda yetkin isimlerin konuşmacı olarak yer aldıkları söyleşiler şeklinde gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda T.C. Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Derya Örs’ün konuşmacı olarak yer aldığı “Yunus Emre Divanı Okumaları” da düzenlenmeye devam edecek.