"Ali Ekber İsfahani ve Safevi Mimarı" Konferans ve Sergisi Dolmabahçe Sarayı’nda

Yazıcı-dostu sürüm

Tahran Yunus Emre Enstitüsü, İran Kültürel Miras ve Turizm Araştırmalar Merkezi ve İran İCOM Milli Komitesinin işbirliği ile Türkiye’den Mimar Sinan, İran’dan ise Mimar Ali Ekber İsfahani’nin karşılıklı olarak tanıtılması amacıyla Tahran ve İstanbul’da düzenlenmesi planlanan “Medeniyetin Mimarları: Mimar Sinan ve Mimar Ali Ekber İsfahani” adlı program dizisinin Tahran’da yapılan ilk bölümünün ardından ikinci bölümü olan “Medeniyetin Mimarları: Mimar Ali Ekber İsfahani ve Safevi Mimarisi” konferansı 20 Aralık 2015 tarihinde Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Konferans, iki ülkenin millî marşlarının okunmasının ardından Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi ve Tahran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şamil Öçal’ın protokol konuşmaları ile başladı.

Konferansın ilk konuşmacısı olan Dr. Ali Rıza Kulinejad Piribazari, İran mimari tarihini İslam öncesi ve İslam sonrası dönemlerine tasnif ederek İran mimari tarihinin İslam öncesi döneminin Pars ve Part üslupları olarak iki alt gruptan, İslam sonrası döneminin ise Horasan, Raz, Azeri ve İsfahan üslupları olarak dört alt gruptan oluştuğunu belirtti.

Daha sonra İsfahan mimarisi uzmanı Prof. Dr. Ahmet Muntazır, Mimar Ali Ekber İsfahani ile ilgili ayrıntılı bilgi vererek mimarın hayatı, eserleri ve mimari özelliklerini anlattı.

Konferansın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Suphi Saatçi, iki ülke mimarisinin karşılıklı olarak bilinmesi ve böyle bilgilerin üniversitelerdeki mimarlık fakültelerinde ders müfredatına konması gerektiğini söyleyerek İsfahan’da çektiği fotoğrafları ve edindiği bilgileri öğrencileriyle paylaşacağını belirtti.

Konferansın ardından Dolmabahçe Sarayı’nda Mimar Ali Ekber İsfahani’nin İsfahan’daki eserlerini tanıtan fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.