"İran ve Türkiye'de Çağdaş Felsefe" Paneli

Yazıcı-dostu sürüm

Tahran Yunus Emre Enstitüsü ve İran Felsefe ve Hikmet Kurumu tarafından Tahran'da 27 Eylül 2015 tarihinde "İran ve Türkiye'de Çağdaş Felsefe" paneli düzenlendi.

Bir gün süren ve iki oturum hâlinde gerçekleştirilen panel, İran Felsefe ve Hikmet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Abdolhossein Khosropanah, Tahran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şamil Öçal ve Türkiye Felsefe Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnam'ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Kendi içerisinde kapalı bir sistemin felsefe ve hikmetle bağdaşmayacağını belirten Prof. Dr. Ahmet İnam, "Hedefimiz, Türkiye'de yapılan felsefe faaliyetlerinin sahasını genişletmek, kadim bir kültür olan İran kültürü ve tecrübelerinden faydalanarak kendi felsefi araştırmalarımızı zenginleştirmektir. Elbette bu çalışmaların devamını isteriz. Çünkü hem İran hem de Türkiye için bu temasın her iki taraf için çok faydalı olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Panelistlerden Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve T.C. Vatikan Eski Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, "Çağdaş felsefe problemleriyle bizim kadim geleneklerimiz arasında bir ilişki kurulabilirse belki çok daha zengin bir ufukta batı dünyasıyla da doğu dünyasıyla da iletişim kurabilecek ve felsefe adına bunları tekrar dile getireceğiz." şeklinde düşüncelerini belirtti.

Panelde İran Felsefe ve Hikmet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Abdolhossein Khosropanah, Tahran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Öçal, Türkiye Felsefe Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnam, Prof. Dr. Shaheen Avani, Prof. Dr. İbrahim Dinani, Prof. Dr. Karim Mojtehidi, Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Prof. Dr. Ziya Mohaved, Doç. Dr. Ali Utku ve Prof. Dr. Ali Asghar Mosleh gibi önemli akademisyenler yer aldı. Panele katılan akademisyenler duydukları memnuniyeti dile getirip bu ve bunun gibi faaliyetlerin daha sık gerçekleştirilmesi temennisinde bulundular. Panel, değerlendirmeler ve ikram faslıyla sona erdi.