Nurullah Genç’le Şiir Sanatı Üzerine

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün 1 Mayıs 2014 tarihinde Tahran Türk Kültür Merkezinde düzenlediği “Yunus Emre Kültür ve Edebiyat Sohbetleri” Şair Nurullah Genç’in katılımıyla gerçekleşti.

Yunus Emre Enstitüsü Tahran Türk Kültür Merkezinde “Şiir Sanatı Üzerine” başlıklı konferans veren Genç, sanatın, ilahi öğretiden sonra insanı hakikate taşıyan en kestirme, en güzel yollardan birisi olduğunu ifade etti. Yolda keskinleşen, karşımızda bütün zarafetiyle duran, netleşen resmininse şiir olduğunu vurguladığı konuşmasında sözlü ve yazılı kültürün gelişimine, sanatın unsurlarına, şiirin kendine has niteliklerine, şiirin hayatla olan yakından ilişkisine, imge kavramına değinmesinin yanı sıra Doğu ve Batı edebiyatlarından örnekler verdi.

“Asıl mesele hadisenin içindeki ruhtur.” diyen Genç, bu topraklarda, bu büyük coğrafyada mirasyedi bir topluma dönüştüğümüzü; son yüz yılda büyük bir kültürün içerisinde kurumaya yüz tutmuş insanlık grubunun temsilcileri haline geldiğimizi öne sürdü. Şiire, sanata, edebiyata verilen kıymete bakıldığında bunun görüleceğini; milyonların neyin peşinden sürüklendiğini müşahede ettiğimizde bunu tüm acısıyla hissedeceğimizi belirttiği konuşmasının ardından kendi şiirlerini seslendirdi.

Tahran Türk Kültür Merkezi öğrencilerinin, Allamei Tabatabai Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyeleri ile öğrencilerinin ve T. C. Tahran Büyükelçiliği mensuplarının da katıldığı program şiir dinletisinin ardından toplu fotoğraf çekimi ve ikramla sona erdi. Yoğun ilginin olduğu program sonunda misafirlere Nurullah Genç’in fotoğraf ve şiirlerinden oluşan kartpostallar hediye edildi.