Sedat Anar “Yunus’un İzinde” Konseri İçin Tahran’daydı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye’de Santur sanatının temsilcilerinden sanatçı Sedat Anar, Yunus Emre Enstitüsünün katkısıyla hazırlanan “Aşk Ölmez-Yunus’un İzinde” adlı albümünün tanıtımı amacıyla Tahran’da bir konser verdi.

Tahran Yunus Emre Enstitütü ve Şehr-i Kitap tarafından organize edilen konserde Sanatçı Sedat Anar, tarafından bestelenen ve yorumlanan Yunus Emre şiirlerinden seçilmiş 10 şiiri yorumlandı. Santur Sanatçısı Sedat Anar’a Gitar ve Mızıka’da Tuncay Korkmaz ve Defte ise Salahattin Anar eşlik etti.

Konser öncesi Tahran Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret eden Sanatçı Sedat Anar burada Türk Kültür Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şamil Öçal ve Kültür Sanat Koordinatörü Eyyüp Azlal ile bir süre sohbet etti. Enstitü çalışmaları hakkında bilgiler verildi. Daha sonra beş yüzü aşkın kursiyerin Türkçe dersi aldığı enstitüde en başarılı kursiyerlere “Aşk Ölmez-Yunus’un İzinde” adlı albümünü imzaladı ve seçilmiş sınıflarda ilahiler okudu.

Sedat Anar, Türkçe şiirleri yorumladıktan sonra Farsça bir şarkıyı da yorumladı. Konserin son parçasını İranlı misafirlere bir sürpriz yaptı ve Şems-i Tebrizî’den “Baz Amadem” adlı şiiri okudu.

Konser öncesi teknik bilgiler veren Eyyüp Azlal, Anar’ın santur müziği için belirli aralıklarla İran’a geldiğini ve burada santur eğitimi aldığını anlatarak sanatçının, Türkiye’de özellikle edebiyat ortamında Mustafa Tatçı, Sadık Yalsızuçanlar ve Doğan Hızlan ve Cahit Koytak gibi duayenlerin iltifatlarına mazhar olduğu belirtti.

Doç. Dr. Şamil Öçal ise yaptığı konuşmada bu gün şehr-i kitap konser salonunda aynı zamanda bir kalp ve sevgi şehrini de inşa ettiklerini dile getirerek bu inşayı Yunus’un sözleri ve İran’ın milli çalgısı santura borçlu olduğunu ifade etti.

Şehr-i Kitap kültür merkezi müdürü Muhammed Khani bey de yaptığı konuşmada bu gün belki farklı dillerde konuşmalar olacağını ama gönüllerin bir olacağını ifade etti. Son olarak söz alan Dr. Hasan Bulkhari ise Yunus Emre’den Niyazî Mısrî ve Mevlanâ’dan tasavvuf müziğine dair bazı bilgiler aktardı.