Şiraz’da Kaşkay Türkleri Şiir Meclisi Yapıldı

Yazıcı-dostu sürüm

İran Fars eyaletinin merkezi olan Şiraz’da yaşayan Kaşkay Türklerinin Şair ve Âşıklar toplantısı 31 Mart 2016 tarihinde Tahran Yunus Emre Enstitüsünün de katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşma yapan Tahran Yunus Emre Enstitüsü Kültür Sanat Koordinatörü Eyüp Azlal, Kaşkay Türkleri şairlerinin ve âşıklarının toplantısına Tahran Yunus Emre Enstitüsünün de davet edilmesinin çok güzel bir olay olduğunu belirtti ve sözlerine “Biz Tahran Yunus Emre Enstitüsü olarak Türkiye merkezli çalışan bir kuruluşuz ama diğer ülkeler de ki akraba topluluklarının kültürlerini de benimsiyoruz. Kaşkay şairleri ve âşıkları bu gece burada bize Türkiye havasını kattı. Kendimizi adeta bir Erzurum,  Sivas ya da Urfa’da “ Âşıklar Kahvesi ”inde hissettik. Ayrıca Kaşkay Türkçesi sözlüğünü hazırlayan Asedullah Mardani Rahimi ve Mezun Şair Kaşkayi şiirlerini derleyip toplayan Cafar Eyvazi Yadıkuri’nin (Ayvazoğlu Yadıkorlu) ilmi çalışmaları hakkında bilgiler edinme fırsatı bulduk. Bu kişiler Kaşkay edebiyatı ve kültürü hakkında kaynak kişilerdir. Türkiye Üniversitelerinde Kaşkay Edebiyatı, kültürü, dili veya tarihi üzerine yüksek lisans ya da doktora çalışması yaptırmak isteyen kürsü hocalarına bu alanı tavsiye edeceğiz. Bu programın mutfağında yer alan Amin Jehangirinia ve ailesine teşekkür ederim” şeklinde devam etti.

Program; şiir ve Kaşkay edebiyatı üzerine yapılan konuşmalardan sonra Kaşkay müziğinin önemli temsilcilerinden aynı zamanda şair ve araştırmacı da olan Erselan Mirzai’nin konseri ve âşıkların atışmasıyla son buldu.