Tahran YEE, 10. İran Halk Müziği Festivali’nde

Yazıcı-dostu sürüm

İran Kültür Bakanlığı tarafından bu yıl Kirman şehrinde 27-30 Haziran 2017 tarihleri arasında 10. İran Halk Müziği Festivali düzenlendi. Festivale, Türkiye’yi temsilen Yunus Emre Enstitüsü katıldı.

Festivale Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Afganistan ve Kırgızistan da misafir ülke olarak katılım sağladı. Dört gün süren programın ilk günü Âşık Gültekin Bulutoğlu Kirmanlı müzikseverlerle buluşarak Türk halk müziğinden örnekler icra etti.

Festivalin ikinci gününde gerçekleştirilen sabah oturumunda İran’ın Hemedan, Azerbaycan ve Horasan eyaletlerinden katılan âşıkların icralarını ağırlıklı olarak Türkçe yapmaları dikkati çekti. Azerbaycan eyaletinden katılan Âşık Ahad Maliki, katılımcılara Köroğlu hakkında kapsamlı bir bilgilendirmede bulundu. Âşık Gültekin Bulutoğlu tarafından çalınan Köroğlu eserleri ise dinleyiciler tarafından büyük bir beğeni topladı.

Üçüncü günde Kirman şehrine 225 kilometre uzaklıktaki Ciroft ve Sarduye şehirlerinde iki konser verildi. Konserler yerel halk tarafından büyük ilgi gördü.

Etkinliğin dördüncü gününde kapanış programı gerçekleştirildi. Kapanış programına İran Kültür Bakan Yardımcısı Ali Murathani, İran Kültür Bakanlığı Müzik Bölümü Müdürü Ferzad Talibi, Kirman Şehri Valisi Alirıza Rezm Hüseyni ve çok sayıda davetli katıldı.

Program, etkinliğe katılan sanatçıların icralarını takiben hediye takdiminin ardından son buldu.