Tahran Yunus Emre Enstitüsünde Hüsn-i Hat ve Kaligrafi Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

Tahran Yunus Emre Enstitüsü Sanat Galerisi’nde İranlı sanatçı Nadir Unsuri’nin (Nader Onsori) Mevlana temalı Hüsn-i Hat ve Kaligrafi sergisi açıldı. Serginin açılışını Tahran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yrd.  Doç. Dr. Turgay Şafak, Kültür Sanat Koordinatörü Eyyüp Azlal, sanatçı Nadir Unsuri ve kalabalık bir davetli grubu ile birlikte yaptı.

Hüsn-i Hat ve Kaligrafi sanatı hakkında bilgi veren Tahran Yunus Emre Enstitüsü Kültür Sanat Koordinatörü Eyyüp Azlal şunları söyledi: “Hüsn-i Hat sanatı, Türkiye ve İran’ın ortak medeniyet havzasında buluşturduğu İslam medeniyetinin bir ürünüdür. Türkiye’de Hüsn-i Hat’ın başka bir ismi de “Kalem Güzeli” dir.

Tahran Yunus Emre Enstitüsü Yrd. Doç. Dr. Turgay Şafak ise açılışta yaptığı konuşmada “Hüsn-i Hat sanatı Farsçada “Hoş Nevisi” olarak da biliniyor. Bu sanat Türkiye’de ve İran’da farklı gelişme göstermiştir. Daha sonraki programımızda İran ve Türkiye’nin büyük hattatlarını buluşturmayı düşünüyoruz” dedi.

Hattat Nadir Unsuri ise (Nader Onsori) açılışta şunları söyledi: “İran’da sanatımın zirvesindeyim. Daha önce Tahran Yunus Emre Enstitüsünde iki sergim olmuştu. Zaten bu merkezin Türkçe kursiyeriyim.  Bu sergimde Mevlana temasını kullandım. Daha önceki sergimi ziyaret eden ve eserlerimi beğenen Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu’nun yardımıyla Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Türkiye’de bir sergi açtım. Türkiye’deki Hüsn-i Hat ve Kaligrafi sanatını da yakından tanıma imkânı buldum. Şu andaki sergimde de Türkiye ve İran’ın ortak değerlerini taşıyan  öğeler mevcuttur” dedi.

Toplam yetmiş eserin yer aldığı sergi Tahran Yunus Emre Enstitüsü Sanat Galerisi’nde 1 Mayıs 2016 tarihine kadar sanatseverlerin beğenisine sunuldu.