Tahran’da Mimar Sinan Sergisi ve Söyleşisi

Yazıcı-dostu sürüm

Tahran Yunus Emre Enstitüsü, İslam Ülkeleri Kültür Enstitüsü (ECO) ile birlikte Mimar Sinan ile ilgili bir söyleşi ve sergi açılışı düzenledi.

Programa ECO Başkanı İftihar Hüseyin Arif, Tahran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şamil Öçal, Tacikistan’ın Tahran Büyükelçisi Nimetullah İmamzade, Afganistan’nın Tahran Büyükelçisi Nasır Ahmednur, İran İslam Ülkeleri Masası Büyükelçisi ve Özbekistan’ın Tahran Kültür Ataşeleri katıldı.

ECO Başkanı Arif, yaptığı konuşmasında “Mimarlık, sanatın değişik bir çeşididir. Sanatçı eserini önce hayal eder, sonra hayata geçirir. Mimar ise bir esere hayat verir. Bugün İslam dünyasının büyük mimarlarından Mimar Sinan’ı anıyoruz. O, İslam dünyasının örnek bir mimarıdır” ifadelerine yer verdi.

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Şamil Öçal ise “Mimar Sinan’ın eserleri İslam medeniyetinin ürünüdür. Osmanlı’nın hâkim olduğu topraklarda Mimar Sinan’ın eserlerini görmek mümkündür. Eserlerin özellikle camilerde “İslamî Tevhid” anlayışının yansıttığını ve İslam ülkelerine ait birçok mimarî eserden etkilenerek yeni bir sentez oluşturduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Mehdi Gülçin Arifî’nin konuşmacı olduğu söyleşinin bitiminden sonra açılışı gerçekleşen ve Mimar Sinan’ın 33 eserinden oluşan sergi, 23 - 29 Şubat tarihleri arasında sanatseverlerin beğenisine sunuldu.