Tahran'da Türkiye Kültür ve Sanat Haftası

Yazıcı-dostu sürüm

Tahran Yunus Emre Enstitüsü 2-6 Ekim 2015 tarihleri arasında Türkiye'den birçok sanatçı, şair, yazar ve yönetmenin katılımıyla İran Sanatçılar Evi'nde Türkiye Kültür ve Sanat Haftası isimli bir program dizisi gerçekleştirdi.

Faaliyetin birinci günü Kur'an-ı Kerim tilaveti ve iki ülkenin millî marşlarının ardından Tahran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şamil Öçal, İran Sanatçılar Evi Müdürü Dr. Macid Sersengi, Enstitü Kültür-Sanat Koordinatörü Mehmet Selim Özban’ın konuşmalarının ardından Türkiye Kültür ve Sanat Haftası tanıtım klibinin gösterimiyle başladı. Etkinlik, fotoğraf sanatçısı Selçuk Azmanoğlu'nun şehir ve insan temalı "Türkiye'den İnsanlık Hâlleri Fotoğraf Sergisi" ve Osmanlı hattının tanıtılması adına Hattat Aydın Köse'nin hat çalışmalarından oluşan "Kalem ve Çizginin İzinde Hüsn-ü Hat Sergisi"nin açılışı ile devam etti. Hat sergisinin yanı sıra gerçekleştirilen atölye çalışmasında İranlı sanatseverler Osmanlı hat sanatını daha yakından tanıma ve tecrübe etme fırsatını buldu.

Etkinliğin ikinci gününde İslam dünyasının en büyük bestekârlarından ve müzik kuramcılarından Abdülkadir Meragi'yi anmak ve tanıtmak amacıyla Unesco İran temsilciliği, İran İslam İrtibatı Kültür Kurumu ve Meraga Belediyesi işbirliğiyle bir konser ve konferanstan oluşan bir program düzenlendi. Konferansta Meragi'nin hayatı ve müzik anlayışıyla ilgili ilk konuşma Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya tarafından, ikinci konuşma ise Dr. Muhammed Reza Dervişi tarafından yapıldı. Darü'l-Elhan külliyatının albüm haline getirilmesinde büyük emeği olan, albümün solisti ve klasik Türk musikisinin en iyi icracılarından olan Sanatçı Mustafa Doğan Dikmen ve Akis Ensemble'ın Abdülkadir Meragi'nin bestelerini icra ettiği konser ise büyük ilgi gördü.

Üçüncü ve dördüncü gün olan 4-5 Ekim tarihlerinde ise şair Arif Ay, yazar Ali Görkem Userin, öykücü Cemal Şakar ve öykücü Aykut Ertuğrul'un katılımlarıyla "Türkiye'nin Edebiyatı" başlığı altında "Türkiye'nin Şiiri" ve "Türkiye'nin Öyküsü" isimli iki panel gerçekleştirildi.

Yine 4-5 Ekim tarihlerinde "Türkiye'nin Edebiyatı" isimli programların ardından Türk sinemasının 101. yılını kutlamak ve İran'da Türk sinemasını tanıtmak amacıyla "Türkiye'nin Yeni Sineması"  başlığı altında yönetmen Derviş Zaim'in "Balık" ve yönetmen Faruk Hacıhafızoğlu'nun "Kar Korsanları" isimli filmlerinin gösterimi yapıldı. "Balık" filminin gösteriminin öncesinde ise İhsan Kabil film ve son dönem Türkiye sineması üzerine bir konuşma gerçekleştirdi.

Etkinliğin son günü olan 6 Ekim tarihinde, Türkiye'de sanat ve edebiyat düşüncesinin önemli isimlerinden olan Ömer Lekesiz'in Enstitüde gerçekleşen "Sanat, Suret ve Ahenk" isimli konferansı büyük ilgi gördü. Aynı günün akşamında ise İran Sanatçılar Evi'nde Jelil Şehnaz Salonu'nda 2012 yılında Tahran Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde kurulan Yunus Emre isimli müzik grubunun 2015 Kasım-Aralık aylarında çıkması planlanan "İşitin Ey Yarenler" isimli albümünün tanıtım konseri ve sonrasında Türkiye Kültür ve Sanat Haftası'nın kapanış programı yapıldı. Büyük şair ve mutasavvıf Yunus Emre'nin şiirlerinin Türkçe ve Farsça olarak yer aldığı eserler İranlı sanatseverlerce büyük beğeni kazandı.

5 gün boyunca ortalama 2500 sanatseverin ilgi gösterdiği Türkiye Kültür ve Sanat Haftası program dizisi İran medyasından da yoğun ilgi gördü.