Türkiyenin Toplumsal Kültürü Söyleşisi

Yazıcı-dostu sürüm

Tahran Yunus Emre Enstitüsü, Şehr-i Kitap Kültür Merkezi işbirliği ile Tahran’da “Türkiye’nin Toplumsal Kültürü” adlı bir program düzenledi.  Programda bir konuşma yapan Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve başbakan baş danışmanı Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, “Türkiye’nin İran’da görünen yüzü olan televizyon dizilerinden İstanbul’a ve tarihteki Türk -İran ilişkilerinin doğurduğu kültür farklılıklarına dikkat çekti. 

Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, Türkiye’nin toplumsal kültüründen bahsetmeden önce Türkiye ile İran arasındaki kültür ilişkisine değindi. Üniversitede kendi öğrencilerine İran’ı sorduğunda çok sathî ve yanlış cevaplar aldığını söyleyen Öğün; İran’da bir üniversite hocasının da öğrencilerine Türkiye hakkında bir soru sorduğunda yanlış ve sathî cevaplarla karşılaşabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Öğün, bu tür yanlışlıkların özellikle illim dünyasında yer almaması gerektiğini vurgulayarak hocalara ve âlimlere bu manada çok iş düştüğünün altını çizdi.

Türkiye’nin kültürü İstanbul’dur

Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, Türkiye kültürünün İstanbul’dan başladığını şu cümlelerle ifade etti.  “İstanbul, tıpkı Roma gibi yedi tepelidir ve her tepede bir padişahın ismi verilen muhteşem bir camii silueti görülür. İstanbul; camileri, köprüleri ve çeşmeleri ile taştan oluşuyor ama günlük hayat ahşaptan oluşurdu. Bunun sebebi Türkler taştan bina yapmanın fani olduğunu düşünüyor. Ancak Allah’a ibadet için taşları kullanabilir. Şimdi ahşap binalar yok edildi. Yine de iyimserim ki 20 yıldır Türkiye’de mimaride gözle görülen bir gelişme var” dedi.

İstanbul Türkler için kural koyan bir şehirdir

Türkiye’de her şehir kendini İstanbul’a benzetmeye çalıştığını söyleyen Prof. Dr. Öğün, İstanbul’da dikkat çekici bir yapı yapıldığında Anadolu’daki diğer şehirlerinde bu yapıların bir benzerini inşa ettiğine işaret etti ve Eskişehir, Konya gibi şehirlerin İstanbullaşma yarışı içinde olduklarını ifade etti.

Türk dizileri ile dışa dönük bir toplum olduk

Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, Türk dizilerinin İran’da çok seyredilmesi konusunda sorulan bir soruya şu cevabı verdi. “ Türk dizilerinde insanlarımız bütün hislerini dışa vurdu. Artık Türk toplumu içe dönük değil dışa dönük bir toplum olma yolunda ilerliyor. Herkes bu dizilerde içindekilerini haykırıyor. Türk dizileri ise bunun hem temsilcisi hem de örneği” dedi.

“Türk Toplumunun Yapısı” programı Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün’e plaket ve çiçek takdimiyle son buldu.