Tahran Yunus Emre Enstitüsünde Çanakkale Zaferi Etkinlikleri

Yazıcı-dostu sürüm

Birinci Dünya Savaşı’nın en kanlı cephelerinden biri olan Çanakkale, Anadolu’nun düşman işgaline direnişinin şanlı destanının yazıldığı yerdir. Mukaddes bildikleri vatan topraklarını düşmana teslim etmektense, gözünü kırpmadan ölüme koşan bir milletin sınırsız fedakarlığının nişanesidir.

Tahran Yunus Emre Enstitüsü, Çanakkale Zaferi’nin 104. yılı münasebetiyle bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda ilk olarak, Çanakkale Savaşı esnasında çekilmiş tarihi fotoğraflardan oluşan bir sergi, Enstitünün galeri salonunda ziyarete açıldı. 15-22 Nisan 2019 tarihleri arasında 10.00 - 18.00 saatleri arası ücretsiz olarak görülebilecek olan sergi, Çanakkale Zaferi’nin seyrine yönelik belge niteliğindeki arşiv kayıtlarından oluşuyor.

Etkinlikler kapsamında 15 Nisan 2019 Pazartesi günü, Çanakkale Zaferi'nin bedeli niteliğindeki dramatik insan hikayelerine odaklanan bir eser olan “Çanakkale Yolun Sonu” filminin gösterimi de gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz yıl ise Tahran Yunus Emre Enstitüsü ve Tahran Üniversitesi işbirliği ile konunun uzmanı akademisyenlerin konuşmacı olarak katıldığı bir “Çanakkale Savaşı Paneli” gerçekleştirilmişti. Bu tür etkinliklerle, gerek Türk tarihi gerekse dünya tarihi açısından çok büyük öneme sahip olan Çanakkale Zaferi’nin İranlılara ilk elden anlatılması ve Çanakkale Zaferi ile ilgili bir bilinç oluşturulması hedefleniyor.