Tahran Yunus Emre Enstitüsünde Kütüphane Sohbetleri

Yazıcı-dostu sürüm

Tahran Yunus Emre Enstitüsünde “Kütüphane Sohbetleri” etkinliğinin ilk programı, 18 Nisan 2019 Perşembe günü, “1906 İran Meşrutiyeti’nde İstanbul Ekolünün Etkisi” konusuyla gerçekleştirildi. Prof. Dr. Muhammed Taki İmamî Hoyî’nin konuşmacı olarak yer aldığı program büyük bir ilgiyle takip edildi.

Prof. Dr. Muhammed Taki İmamî Hoyî, son derece geniş bir perspektifle gerçekleştirdiği söyleşide, Osmanlı ve Türk tarihinin ana hatlarını da katılımcılarla paylaşarak, Tanzimat dönemi ile başlayan yenilenme çabalarının üzerinde durdu. Türk ve İran modernleşme çabaları ile meşrutiyet deneyimlerinin benzerliklerine değinen İmamî Hoyî, meşrutiyet düzeninin kurulmasına yönelik uğraşlar sırasında her iki devletin aydınlarının iletişim halinde olduklarını, özellikle İranlı aydınların Türk aydınların meşrutiyet söylemlerinden ziyadesiyle etkilendiklerini ifade etti.

İranlı aydınların kendilerine çok daha yabancı buldukları Batı aydınlarının fikirlerini doğrudan benimsemektense, aynı dinin ve kültür atmosferinin mensubu oldukları Türklerin modernleşme çabalarını daha yakın bulduğunu belirten İmamî Hoyî, bu yönüyle Türk aydınları ile İran aydınlarının doğal bir münasebetinin bulunduğuna vurgu yaptı.Program sonunda Menije Kudretî Vaygân da, “Anadolu Selçukluları Döneminde Anadolu’daki Sufi Kadınlar” adlı kitabıyla ilgili bilgilendirmede bulundu.

“Kütüphane Sohbetleri” programlar dizisi, tarih, edebiyat, sanat gibi alanlarda yetkin isimlerin konuşmacı olarak yer aldıkları söyleşiler şeklinde gerçekleştirilmeye devam edecek.